top of page
  • Foto van schrijverMats Visser

5 fabels over afvallen, voeding en training

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2021

Fabel 1: Je moet meerdere maaltijden over de dag verspreiden, maar 's avonds niets


Als het gaat om voeding denkt men nog wel eens dat ze een bepaalde hoeveelheid maaltijden per dag moeten nuttigen. Dat het bijvoorbeeld helpt door je stofwisseling vaker op gang te brengen, dat dus meer energie van je vraagt. Klopt, dit zal vaker op gang komen. Maar als je de gewoonlijke 3 maaltijden eet, wat dus grotere porties zijn dan als je dit verspreid over bijvoorbeeld 5 of 6 porties, moet je lichaam ook harder werken. In verhouding maakt het niet uit of je meerdere maaltijden eet per dag of evenveel op maar 3 momenten. Waar het wel om gaat is hoeveel calorieën in welke macro-verhouding je per dag eet, gedurende de hele week. Als je juist heel veel ‘moet’ eten omdat je aan krachttraining doet en aan wilt komen in spiermassa, kan het nuttig zijn om dit wel over verschillende maaltijden te verspreiden. Bijvoorbeeld met een totaal van 3000 tot 4000 calorieën per dag. Dat is handiger dan wanneer je standaard alleen maar ontbijt, lunch en diner eet en deze maaltijden dan wel erg groot worden. Je maag krijgt een opdonder en moet overuren maken om alles te verwerken. Andersom als je wilt afvallen ken ik verhalen van mensen die geholpen zijn met intermittent fasting. Dat is een methode welke je op verschillende manieren kan uitvoeren. Eén voorbeeld ervan is dat je 16 uur van de 24 uur van een dag niks eet. En dan in een tijdsvenster van 8 uur mag eten van wat jij nodig hebt. Kom ik gelijk op de fabel dat je s’ avonds niets mag eten als je wilt afvallen. Dat is mede gekomen doordat mensen vaak een lekkere trek krijgen wanneer ze op de bank tv kijken of achter de laptop aan het werk zijn. En dan de verkeerde keuzes maken in wát ze eten. Je mag gerust wat eten, nogmaals, als het maar binnen je calorieën en macro’s past. Het maakt ook niet uit of dat vlak voor het slapen is of niet.


Fabel 2: Je kunt zelf bepalen waar je je vet weg wilt hebben

Mensen die willen afvallen denken vaak nog steeds door een bepaald gebied te trainen, daar het vet te kunnen wegwerken. Bijvoorbeeld een slankere buik door veel sit ups te doen. Maar dat werkt helaas niet zo. Je kan niet zelf bepalen waar je het vet op je lichaam weg wilt hebben. Zodra je minder calorieën eet dan je nodig hebt zal dit vanzelf en geleidelijk gaan. Het is per persoon verschillend waar dit als eerst of het snelst zal gebeuren. Over het algemeen hebben mannen het meeste vet rond de buik zitten en vrouwen rond de benen en billen, maar betekent dus niet dat het daar het snelst weg zal gaan.


Fabel 3: Je kan vet omzetten in spier


Nog een denkwijze van heel veel mensen. Dit kan niet. Het zijn 2 verschillende onderdelen van het lichaam. Door middel van het calorietekort kun je beide verliezen en door een calorieoverschot kun je beide krijgen. Er zijn echter wel onderzoeken geweest dat beginners ook wat spieren kunnen ontwikkelen EN vet kunnen verliezen bij een calorietekort met juiste voeding en juiste training. Ook kun je spieren meer gedefinieerd krijgen als het vet erboven minder wordt. De spieren zullen dus zichtbaarder worden als je afvalt. Maar het ene omzetten in het ander, dat zal niet gaan.


Fabel 4: Als je geen spierpijn krijgt heb je geen goede workout gehad


Er wordt nog wel eens gedacht dat je zonder spierpijn geen goede training gehad hebt. Spierpijn is het gevolg van spierschade en spierschade zorgt met voldoende rust en juiste voeding voor groei. De fabel dat je geen resultaten boekt als je geen spierpijn hebt, komt dus wel ergens vandaan. Maar het probleem is dat spierschade geen pijn hóéft te doen. Bij sommige mensen zijn de pijnreceptoren in de spieren gewoon minder gevoelig. Bovendien wordt spierpijn minder naarmate je vaker traint. Train je dus goed, maar krijg je geen spierpijn? Maak je dan geen zorgen.


Fabel 5: Je moet sporten om te kunnen afvallen


Kun je afvallen zonder dat je daarbij hoeft te sporten? Ja, dat kan. Gaat het ook net zo snel en effectief als dat je wel erbij sport? Nee. Ben je dus iemand die niets met sporten heeft en wel graag wil afvallen? Dan zou je alleen al door op je voeding te letten heel ver kunnen komen. Want door te letten op hoeveel calorieën per dag gedurende de week je eet in de juiste macro verhouding, zou je zeker gewichtsverlies kunnen realiseren. Vooral in de eerste weken zou dat zelfs weinig problemen kunnen opleveren. Maar als je al wat kilo’s kwijt bent en je wilt nog meer vet kwijt, zou je telkens minder en minder moeten gaan eten en krijg je gewoon te weinig goede voedingsstoffen binnen op een gegeven moment. Bovendien is het ook maar de vraag of je dit zou kunnen volhouden. Elke kleine snack die je dan toch pakt wordt gelijk tegen je gebruikt om je doel te kunnen bereiken. Je komt dan al te snel aan iets te veel calorieën om gewichtsverlies te continueren. Als je dus wel zou sporten, al is het maar 2 x per week, zal dat betekenen dat je caloriebehoefte per dag een stukje hoger ligt. Ofwel je mag ook iets meer eten en het afvallen is wellicht makkelijker vol te houden. Tijdens het afvallen wil je zo veel mogelijk spier behouden. Want hoe meer spier, hoe hoger de ruststofwisseling. Hoe hoger de ruststofwisseling, hoe meer calorieën je verbrand in rust. Ook is gebleken dat wanneer je EN minder calorieën eet wat je nodig hebt EN daarbij cardio training doet je meer spierverlies hebt dan EN minder calorieën EN krachttraining. Je hoeft dus niet per se aan de cardio apparaten als je graag wilt afvallen. Sterker nog, op lange termijn blijkt krachttraining veel effectiever te zijn. Helaas denken veel vrouwen dat ze gaan aankomen in spiermassa wanneer ze krachttraining doen en daardoor een super gespierd lichaam krijgen. Maar daar hoeven ze totaal niet bang voor te zijn. Want vrouwen maken zeer weinig van het hormoon testosteron aan, wat mede zorgt voor spiergroei. En in combinatie met minder eten dan je nodig hebt zal er sowieso weinig spier kunnen groeien.


558 weergaven0 opmerkingen
bottom of page